Echte buitenvarkens!

Op Het Groene Land wonen ook 'groene' buitenvarkens. De varkens zijn van sterke en gezonde oude rassen die rustig groeien en geen antibiotica nodig zijn. Ze hebben stevig haar en en een mooie speklaag en kunnen daarom het hele jaar buiten lopen. Niet het standaard roze varken dus! Onze varkens hebben daarnaast de beschikking over een poel om in de zomer af te kunnen koelen en hebben een mooi warm hok gevuld met stro in hun veld staan om heerlijk in te kunnen slapen. Om de paar weken worden de varkens naar een nieuw veldje gebracht waar ze naar hartenlust mogen wroeten en binnen korte tijd een veld vol groen gras en onkruid omvormen tot een schone kale akker die wij vervolgens weer kunnen bewerken. Een varken is zo eigenlijk een natuurlijke ploeg!

Afgelopen jaar liepen er vier varkens rond die in november, van oudsher de slachtmaand, naar de slager zijn gegaan. Ze waren toen een jaar oud en hebben bij ons een goed buitenleven gehad. De varkens werden zoveel mogelijk grootgebracht op groenvoer dat we speciaal voor de varkens telen zoals aardperen en voederbieten, oud brood dat we binnenkrijgen en seizoensproducten zoals eikels en valappels. Voor wat extra vitaminen voeren we soms een kleine hoeveelheid brokken bij.

Het vlees van de varkens is verkocht in gemengde vleespakketten om zo een lokaal en diervriendelijk alternatief voor de industrie te bieden. De pakketten bestonden uit een selectie van mooie producten zoals karbonades, speklappen, gehakt, fricandeau, nasivlees, buikspek, worst etc. en waren erg snel uitverkocht.

Op dit moment lopen er weer biggetjes rond op Het Groene Land, ditmaal van een ander ras die een beetje kleiner blijft zodat we kunnen zien wat voor effect dat heeft op de grond in verband met de hoeveelheid land die we voor ze ter beschikking hebben.

Volwassen varkens in het groen.
Jonge biggetjes bij de moeder.

Logo ontwerp door Anniek Nieborg Grafische Vormgeving | www.annieknieborg.nl