Echte buitenvarkens!

Op Het Groene Land wonen ook 'groene' buitenvarkens. De varkens zijn van sterke en gezonde oude rassen die rustig groeien en geen antibiotica nodig zijn. Ze hebben stevig haar en en een mooie speklaag en kunnen daarom het hele jaar buiten lopen. Niet het standaard roze varken dus! Onze varkens hebben daarnaast de beschikking over een poel om in de zomer af te kunnen koelen en hebben een mooi warm hok gevuld met stro in hun veld staan om heerlijk in te kunnen slapen. Om de paar weken worden de varkens naar een nieuw veldje gebracht waar ze naar hartenlust mogen wroeten en binnen korte tijd een veld vol groen gras en onkruid omvormen tot een schone kale akker die wij vervolgens weer kunnen bewerken. Een varken is zo eigenlijk een natuurlijke ploeg!

Het eerste jaar liepen er bij ons vier Duroc varkens die in november, van oudsher de slachtmaand, naar de slager zijn gegaan. Ze waren toen een jaar oud en hebben bij ons een goed buitenleven gehad. De varkens werden zoveel mogelijk grootgebracht op groenvoer dat we speciaal voor de varkens telen zoals aardperen en voederbieten, oud brood dat we binnenkrijgen en seizoensproducten zoals eikels en valappels. Voor wat extra vitaminen voeren we soms een kleine hoeveelheid brokken bij.

Het vlees van de varkens is verkocht aan familie en vrienden om zo een lokaal en diervriendelijk alternatief voor de industrie te bieden. De pakketten bestonden uit een selectie van mooie producten zoals karbonades, speklappen, gehakt, fricandeau, nasivlees, buikspek, worst etc. en vielen erg in de smaak.

Op dit moment lopen er varkens van een ander, kleiner, ras bij ons; de Kune Kune. Dit is een ras dat oorspronkelijk door de Maori in Nieuw-Zeeland werd gehouden en erg goed op grasland kan gedijen zonder al te veel te wroeten.

Volwassen varkens in het groen.

Volwassen varkens in het groen.

Jonge biggetjes bij de moeder.

Logo ontwerp door Anniek Nieborg Grafische Vormgeving | www.annieknieborg.nl