Workshop inmaken: zoet & zuur

Een van de meest gebruikte en meest veelzijdige conserveringsmethoden is wel het inmaken. Denk maar aan heerlijke jam, gelei, appelmoes, chutney, zilveruitjes, zongedroogde tomaten in olie, zure bommen en boerenjongens. Ze zijn allemaal ingemaakt en zeer verschillend van smaak en karakter. Eigenlijk is inmaken dan ook niet één techniek maar een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan technieken om voedsel langer houdbaar te maken. Wel hebben ze allemaal het volgende gemeenschappelijk;

 1. Het voedsel wordt in een pot, blik, fles of ander “opslag vat” gestopt.
 2. Het voedsel wordt geconserveerd met één van onderstaande of een combinatie van onderstaande middelen:
  • Suiker
  • Zuur
  • Zout
  • Vet/olie
  • Alcohol
  • Heet opgieten of afvullen (niet wecken)
  • Verwijderen van zuurstof (vacuüm trekken of C02 toevoegen)

Bekijk je alle mogelijke combinaties die te maken zijn van de bovenstaande middelen dan kom je al snel tot de conclusie dat het inmaken een erg uitgebreide methode is. Zodra je de “spelregels” van het inmaken echter kent en een beetje ervaring hebt opgedaan is het gelukkig leuk en ook niet moeilijk om al die technieken te gebruiken om heerlijke producten te creëren die veel beter op je eigen smaak zijn aangepast dan de producten die je in de winkel kunt kopen.

Inmaken wordt soms ook wel “inleggen” genoemd wanneer je gebruik maakt van suiker, zuur, zout, vet/olie of alcohol en hierin de voedselwaren in stukjes of heel inlegt. Wecken werd vroeger ook onder het inmaken geschaard maar zien we tegenwoordig als aparte tak van het conserveren. Wil je meer weten over wecken? Klik dan hier.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor een workshop!

Ben je enthousiast geworden en wil je graag leren inmaken? Dan ben je van harte welkom om op Het Groene Land een workshop te komen volgen. In de workshop ‘inmaken: zoet & zuur’ gaan we specifiek in op het conserveren met suiker (zoet), azijn (zuur) en een combinatie daarvan; zoetzuur. Want hoe werkt inmaken nou precies en wat kan je allemaal inmaken? Moeten potjes nou wel of niet op de kop? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een recept aanpast? En wat als je liever minder suiker of azijn gebruikt? Allemaal vragen die aan bod zullen komen tijdens de workshop en waar je een antwoord op zult krijgen.

Bij de workshop inmaken werken wij meestal in kleine groepjes van minimaal 4 tot maximaal 6 personen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen voldoende aandacht krijgt en aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk grip op de materie heeft.

De workshop duurt ongeveer 3 uur en kost €50 per persoon. Bij de workshop inbegrepen zit koffie/thee en iets lekkers, proeverijen, materialen en de benodigde groenten & fruit. Na de workshop ga je naar huis met een aantal potten zelf ingemaakte groenten & fruit, goede kennis over het inmaken met zoet, zuur en zoetzuur, een hand-out met informatie en het zelfvertrouwen om thuis ook aan de slag te gaan.

Kijk in de agenda (klik hier) om te zien wanneer de eerstvolgende workshop plaats zal vinden. Wil je zelf een workshop voor vrienden, familie of als bedrijfsuitje organiseren op Het Groene Land of op locatie? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Een aangepaste groepsgrootte is in overleg vaak ook mogelijk.


Het Groene Land
Oostindie 56
9354TG Zevenhuizen (Groningen)
Nederland


Logo ontwerp door Anniek Nieborg Grafische Vormgeving | www.annieknieborg.nl