Workshop voedsel drogen

Drogen wordt al sinds mensenheugenis toepast om voedsel langer houdbaar te maken, toch is het ook vandaag de dag nog enorm populair. In de alledaagse keuken kennen we dan ook nog steeds heel veel gedroogde producten. Denk dan aan fruit, kruiden & specerijen, thee, suiker, meel, bloem etc.

Het houdt echter niet op bij die bekende producten want het is mogelijk om veel meer voedsel te drogen. Je kunt bijvoorbeeld je eigen bouillonpoeder maken met weinig/geen zout of suiker en natuurlijk zonder e-nummers. Of heerlijke eigen kruidenthee samenstellen, vlees drogen (beef jerky), snoepjes van fruitleer maken of complete maaltijden drogen zoals je geheime recept voor de lekkerste spaghetti! Dat laatste is vooral populair bij mensen die aan buitensport doen zoals rondtrekkende wandelaars en bergbeklimmers. Door te drogen krijg je namelijk niet alleen gezond en lekker voedsel dat lang houdbaar is maar neemt ook de omvang en het gewicht van de producten af. Veel groenten bestaan namelijk voor zo’n 90% uit water en door dit terug te brengen naar een heel laag niveau breng je ook het gewicht terug. Dit maakt gedroogde groenten een stuk makkelijker te vervoeren wanneer je op reis bent. En natuurlijk is drogen ook gewoon een goede methode om de producten uit de moestuin voor in de winter te kunnen conserveren en zo te bewaren.

Thuis voedsel drogen kan heel gemakkelijk in de zon, in de wind, aan de lucht in huis of met de (rest)warmte van de oven net zoals het vroeger ging. Tegenwoordig zijn er echter ook speciale voedseldrogers beschikbaar die werken op elektriciteit of met de warmte van de zon. Zo gaat het drogen een stuk sneller en makkelijker. Wel is het belangrijk om te weten hoe lang je iets moet drogen en welke methode voor welk product geschikt is. Droog je namelijk iets niet goed genoeg of bewaar je het gedroogde verkeerd dan kan er bederf optreden en is al je harde werk voor niets geweest. Gelukkig is het drogen met een beetje kennis en kunde goed te doen.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor een workshop!

Ben je enthousiast geworden en wil je graag leren drogen? Dan ben je van harte welkom om op Het Groene Land een workshop te komen volgen. In de workshop voedsel drogen gaan we uitgebreid met het onderwerp aan de slag en zullen we het drogen in elektrische voedseldrogers, zonnedrogers, de oven en het drogen in de zon en aan de lucht behandelen. Want hoe werkt conserveren door middel van drogen nou precies? Wat kan je allemaal drogen? Wat voor bijzonderheden zijn er? Hoe droog moet iets zijn om goed te blijven en hoe kan je dit controleren? Allemaal vragen die aan bod zullen komen tijdens de workshop en waar je een antwoord op zult krijgen.

Bij de workshop voedsel drogen werken wij meestal in kleine groepjes van minimaal 4 tot maximaal 6 personen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen voldoende aandacht krijgt en aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk grip op de materie heeft.

De workshop duurt ongeveer 3 uur en kost €50 per persoon. Bij de workshop inbegrepen zit koffie/thee en iets lekkers, proeverijen, materialen en de benodigde kruiden, groenten & fruit. Na de workshop ga je naar huis met een aantal gedroogde producten en een aantal producten die je thuis nog verder moet drogen. Daarnaast krijg je natuurlijk goede kennis over het voedsel drogen, een hand-out met informatie en het zelfvertrouwen om thuis verder aan de slag te gaan mee.

Kijk in de agenda (klik hier) om te zien wanneer de eerstvolgende workshop plaats zal vinden. Wil je zelf een workshop voor vrienden, familie of als bedrijfsuitje organiseren op Het Groene Land of op locatie? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Een aangepaste groepsgrootte is in overleg vaak ook mogelijk.

Het Groene Land
Oostindie 56
9354TG Zevenhuizen (Groningen)
Nederland


Logo ontwerp door Anniek Nieborg Grafische Vormgeving | www.annieknieborg.nl