Workshop wecken

Glazen potten gevuld met een prachtig schouwspel van kleurige groenten, heerlijk zoet fruit, verwarmende soepen en kruidige stoofpotjes. Waar er vroeger werd geweckt om te overleven en de winter goed door te komen wordt er tegenwoordig voornamelijk geweckt om de oogst uit de eigen moestuin goed te kunnen bewaren, om weer te weten wat je precies eet, om in te spelen op goedkope seizoensproducten van de (super)markt of omdat wat je zelf bereid vaak een stuk smaakvoller is dan de massaproductie uit de fabrieksindustrie.

Wecken is dan ook nog steeds een populaire techniek en maakt de laatste jaren zelfs een heuse comeback door, wecken is weer hip! Er worden ontmoetingsdagen, wedstrijden en markten georganiseerd waar menig man en vrouw op af komt. Wecken is namelijk in de 21e eeuw niet alleen meer voor de huisvrouw maar wordt ook steeds populairder onder de mannen die inmiddels ook hun plek in de keuken hebben gevonden.

Bij het wecken worden glazen potten gevuld met voedsel en van een rubberen ring en glazen deksel voorzien. De pot wordt dankzij één of meerdere veerklemmen zo goed als luchtdicht afgesloten en vervolgens in kokend water verhit. Hierdoor worden de in de pot aanwezige micro-organismen gedood en wordt het voedsel houdbaar gemaakt. Tijdens dit verhittingsproces zet de lucht in de pot uit en kan dankzij de veerklem(men) de lucht uit de pot geperst worden, tegelijkertijd kan het water er niet in. Zo ontstaat er tijdens het wecken een vacuüm of onderdruk in de pot. Na het wecken en vervolgens afkoelen van de potten kunnen vervolgens de veerklemmen van de potten worden verwijderd en zal het deksel er dankzij de onderdruk muurvast op blijven zitten. Het voedsel is zo onder de juiste omstandigheden jarenlang houdbaar. En wilt u de pot weer openen? Trek dan even stevig aan het lipje van de rubberen ring. Er komt dan weer zuurstof in de pot waardoor het vacuüm wordt verbroken en het deksel weer los is.

Geïnteresseerd? Schrijf u in voor een workshop!

Bent u enthousiast geworden en wilt u graag leren wecken dan bent u van harte welkom om op Het Groene Land een workshop te komen volgen. Bij de workshop wecken werken wij meestal in kleine groepen van 4 personen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen voldoende aandacht krijgt en aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk grip op de materie heeft.

De workshop duurt ongeveer 3 uur en kost €50 per persoon. Bij de workshop inbegrepen zit koffie/thee en iets lekkers, proeverijen, materialen en benodigde groenten. Na de workshop gaat u naar huis met een aantal potten zelf geweckte groenten, goede kennis over het wecken, een hand-out met informatie en het zelfvertrouwen om thuis ook aan de slag te gaan.

Kijk in de agenda (klik hier) om te zien wanneer de eerstvolgende workshop plaats zal vinden. Wilt u zelf een workshop voor vrienden, familie of als bedrijfsuitje organiseren op Het Groene Land of op locatie? Neemt u dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Een aangepaste groepsgrootte is in overleg vaak ook mogelijk.


Het Groene Land

Oostindie 56
9354TG Zevenhuizen (Groningen)
Nederland


Logo ontwerp door Anniek Nieborg Grafische Vormgeving | www.annieknieborg.nl