Fermenteren kun je leren
Fermenteren is een van de oudste technieken om voedsel te bewerken en te bewaren. Zuurkool, yoghurt, bier, wijn en brood zijn dan ook bekende voorbeelden van gefermenteerde etenswaren waar iedereen regelmatig mee in aanraking komt. Maar er zijn veel meer producten waarbij fermentatie wordt toegepast, denk bijvoorbeeld aan olijven, cassis, kaas, sojasaus en cacao. De fermentatie processen die daarbij worden gebruikt vormen een onmiskenbare rol in de uiteindelijke eetbeleving door veranderingen van geur, kleur, smaak, zuurgraad, voedingsstoffen en textuur. Fermentatie is daardoor dan ook niet weg te denken uit zowel de historische als de moderne keuken.
Wanneer je normaliter voedsel een tijdje laat liggen zal dit dankzij de overal aanwezige micro-organismen gaan rotten en verteren. De micro-organismen zijn dan hard aan het werk en verwerken het voedsel waarbij ze weer allerlei andere stoffen produceren. Sommige van die stoffen stinken, smaken vies of kunnen je voedselvergiftiging geven. Maar wees niet bang, er zijn gelukkig ook micro-organismen die voor ons bepaalde nuttige stoffen produceren zoals vitamines, alcohol, azijnzuur en koolzuurgas (prik in je bier en champagne of voor luchtig brood). Tegelijkertijd maken ze bepaald voedsel voor ons ook beter verteerbaar. Wanneer je gaat fermenteren zorg je er voornamelijk dan ook voor dat de micro-organismen die het positieve effect dat wij graag willen hebben het naar hun zin hebben en de bederf veroorzakende micro-organismen niet.
Het kan erg ingewikkeld klinken maar als je eenmaal de "spelregels" van het fermenteren kent is het een makkelijke en veilige manier om voedsel gezonder en langer houdbaar te maken en daarbij prachtige nieuwe smaakcreaties te creëren. Niets voor niets zie je nu bij menig toprestaurant steeds meer gerechten op het menu staan met gefermenteerde ingrediënten erin verwerkt en zijn gefermenteerde producten erg populair vanwege de probiotische eigenschappen.
Geïnteresseerd? Schrijf u in voor een workshop!
Wil je leren hoe je je eigen zuurkool maakt of andere groenten fermenteert? Hoe je bier, wijn, azijn, kombucha of kefir brouwt? Op Het Groene Land geven wij allerlei interessante workshops rondom deze onderwerpen! Bij de workshops werken wij meestal in kleine groepjes van minimaal 4 tot maximaal 6 personen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen voldoende aandacht krijgt en aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk grip op de materie heeft.
Kijk in de agenda (klik hier) om te zien wanneer de eerstvolgende workshop plaats zal vinden. Wilt u zelf een workshop voor vrienden, familie of als bedrijfsuitje organiseren op Het Groene Land of op locatie? Neemt u dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Een aangepaste groepsgrootte is in overleg vaak ook mogelijk.
Groenten fermenteren (melkzuurfermentatie / lacto-fermentatie / oftewel de 'zuurkoolmethode')
Zuurkool is naast bier en wijn waarschijnlijk wel het meest bekende fermentatieproduct. Zuurkool is al heel lang populair en wordt gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën. En veganisten wees gerust; hier komt geen druppeltje melk aan te pas. Bij melkzuurfermentatie gebruiken we namelijk niets anders dan water, een klein beetje zout, lekkere kruiden en verse biologische groenten om de heerlijkste gefermenteerde producten te maken! Je kunt namelijk veel meer fermenteren met deze methode dan alleen zuurkool en zo allerlei smaakvolle en gezonde smaakcreaties verkrijgen!
De workshop duurt ongeveer 3 uur en kost €50 per persoon. Bij de workshop inbegrepen zit koffie/thee en iets lekkers, proeverijen, materialen en benodigde groenten. Na de workshop gaat u naar huis met een aantal potten zelf gefermenteerde groenten (waaronder zuurkool), goede kennis over melkzuurfermentatie, een hand-out met informatie en het zelfvertrouwen om thuis ook aan de slag te gaan. Klik hier, om de agenda te bekijken en een workshop te boeken.
Het Groene Land
Oostindie 56
9354TG Zevenhuizen (Groningen)
Nederland